Rebarbara felhasználása,receptek!
Ez egy zöldség, amit tulajdonképpen gyümölcsként használunk fel a konyhában. Szinte mindig édes dolgokat készítünk belőle. Szezonja április környékén indul, az eper szezon előtt.
A rebarbara savanykás íze nagyon is markáns, ezért érdemes más gyümölccsel, például eperrel, almával vagy körtével társítani. Főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyünk alá, például kompót, vagy pite készítésekor. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj, de jól párosítható az eperrel, vagy a málnával is.
A levele nem felhasználható, mérgező. Így mindig csak a szárát használjuk fel. A két vég levágása után alaposan meg kell mosni és kész is a konyhai előkészítés. Ha nagyon fiatal, zsenge a rebarbaránk, akkor mosás után felhasználhatjuk. Kissé idősebb szárak esetén a legkülső réteget lehúzzuk róla, ez szálkás lehet. Megmosva, szárazra törölve, felaprítva akár fagyasztható is. Érdemes szezonban feltölteni vele a fagyasztót. Leggyakrabban kompótot, lekvárt, pités, süteményeket, vagy levest főznek belőle.
Ime néhány recept linkje:
https://www.mindmegette.hu/vanilias-rebarbaras-malnakremleves.recept
sutidoboz.hu/epres-rebarbara-pite/
gizi-receptjei.blogspot.hu/2015/05/rebarbaras-pudingos-panna-cotta.html